map 2
Angered

Angeredsparken

send 1
E-postadress

info@angeredscykellopp.se

Många göteborgare har cykelavstånd till jobbet

Nästan varannan göteborgare som arbetar har mindre än 30 minuters cykelavstånd till jobbet. Andelen som faktiskt cyklar är betydligt färre så potentialen att öka antalet cykelresor i staden är således stor.

Trafikkontoret har till uppgift att uppmuntra till ökat hållbart resande och bl a få fler att välja cykeln som transportmedel. För att få bättre utväxling av de cykelåtgärder gällande infrastruktur som görs i staden utvecklar nu trafikkontoret arbetet med kommunikationsinsatser och påverkansåtgärder. Målet är att få fram kostnadseffektiva metoder, i samverkan med lokala aktörer, som kan spridas över hela Göteborg. Tanken är att medborgarna ska få möjlighet att påverka och vara delaktiga i det långsiktiga arbetet att ställa om till nya vägvanor som passar i den nära, täta storstad som Göteborg kommer att landa i inom ett par år. I vår senaste cykelundersökning framkom det att många inte känner till sina restider med cykel till dagliga aktiviteter och därför testar vi nu en kampanj som uppmärksammar detta.

 

Så snabbt kan du cykla till olika platser i Göteborg

Trots att en cykel kanske ser rätt tvådimensionell ut för blotta ögat, är det ett mångsidigt transportmedel. Du kan ta dig till jobbet, få dagens träning avklarad, åka på utflykt, hälsa på kompisar eller bara uppleva känslan av vinden i håret en stund. Ofta är cykeln också ett av de snabbaste sätten att ta sig fram i en tät stad.

På en cykel kommer du vart du vill, när du vill, utan att behöva tänka på vara sig bensinpriser eller tidtabeller. Det är minst sagt ett smidigt sätt att ta sig fram i en tät stad. Det vill Göteborgs stad lyfta i en satsning tillsammans med olika fastighetsägare för att få fler att se cykeln som ett alternativ för att ta sig från en punkt till en annan.

I ett pilotprojekt tillsammans med Älvstranden utveckling, som är först ut, lyfter Göteborgs stad hur fort det går att cykla till olika platser i staden och att cykeln är ett utmärkt sätt att få in lite vardagsmotion. För cykeln är inte bara ett smidigt sätt att förflytta sig, det är också bra för hälsan.

Bättre immunförsvar, starkare ben och ökad koncentrationsförmåga är några fördelar du kan förvänta dig om du cyklar.

Appen Cykelstaden tas också upp i satsningen. Appen är till för att göra det enklare för dig som cyklar i Göteborg. I appen kan du planera din cykeltur och hitta den kortaste vägen till din destination. Appen hjälper dig att hitta bland annat cykelparkeringar, cykelpumpar och lånecyklar. Du kan också se eventuella vägarbeten som påverkar cykelbanorna. Om du själv upptäcker något fel på en cykelbana kan du anmäla det. Cykelstaden är gratis och du kan ladda ner den på App Store eller Google Play.

Att få fler att cykla är en del i att nå målet att Göteborg ska bli en grön och nära storstad. Fler som cyklar skulle ge många fördelar i det stora hela – bättre folkhälsa, tillgänglighet i staden och kvalitet på luften såväl som mindre buller, antal bilar och utsläpp av klimatpåverkande gaser. Hjälp oss att göra Göteborg till en grön och nära storstad – ta cykeln ibland.

Så lång tid tar det från Angereds centrum till:

 • Hjällbo-17 minuter
 • Eriksbo – 15 minuter
 • Hammarkullen – 14 minuter
 • Gårdsten – 16 minuter
 • Lövgärdet -16 minuter
 • Rannebergen – 15 minuter
 • Agnesberg – 13 minuter
 • Surtesjön – 18 minuter
 • Smörvattnet – 24 minuter
 • Hisingsparken – 49 minuter
 • Gråbo – 59 minuter
 • Kungälv – 35 minuter
 • Kungsportsplatsen – 45 minuter

Tiderna är beräknade med cykelreseplaneraren, trafiken.nu